Bijen helpen is nodig

In Nederland hebben we 359 soorten bijen. De honingbij is daarvan de bekendste. De andere soorten bijen zijn hommels en wilde bijen. Honingbijen zijn een soort huisdieren: ze worden gehouden in een bijenkast met een grote familie. Hier zetten de bijen nectar om in honing als wintervoorraad. Imkers nemen deze voorraad deels weg en geven de bijen daarvoor suikerwater in de plaats. Hommels leven in kleine families. Andere wilde bijen leven solitair, in hun eentje dus.

Het gaat niet goed met bijen. 55% van het aantal bijensoorten heeft het moeilijk en dat is een probleem. Behalve dat bijen prachtige insecten zijn, bestuiven ze ook onze groenten en fruit. Daarom zijn ze onmisbaar voor een groot deel van alle etenswaren bij je thuis: appels, pompoenen, koffie, chocola, aardbeien bijvoorbeeld.

Wij kunnen bijen helpen

Je kunt wilde bijen, vlinders, hommels en andere insecten helpen door een aantal stappen te zetten in je tuin.

Kies insectenvriendelijke planten in je tuin die nectar bieden. Onze favorieten zijn krokussen, campanula (klokje), vlinderstruik (buddleja), beemdkroon (knautia arvensis) en kruiden, zoals rozemarijn, salie, tijm en bieslook. Koop ze zoveel mogelijk biologisch geteeld. Goede struiken en bomen zijn de boswilg (salix caprea) en de vuilboom (rangula alnus).

Wees een beetje rommelig. Insecten houden van variatie. Een kaal plekje grond hier en daar en een verscheidenheid aan planten. Veel wilde bijen nestelen in deze kale plekjes. Ze graven gangetjes in het zand. Knip uitgebloeide planten niet direct af, of hou een deel. Wilde bijen nestelen in de dode stengels.

Zo maak je een rommelhoekje: Leg op een rustige plek in je tuin een hoopje takken, een paar oude tegels en wat bladeren. Doe er nog wat aarde of zand tussen. Klaar! Deze hoekjes zijn goede schuilplekken. Niet alleen voor insecten, ook egels voelen zich hier thuis.

Niet spuiten. Als laatste en erg belangrijk voor al het leven in jouw tuin: niet spuiten met gif! Dit is funest voor insecten. Gebruik geen middelen, ook niet die uit het tuincentrum, geen azijn of kokend water. Trek planten die je niet op die plaats wilt er met de hand uit.

Meer doen en weten? Er is veel te leren en te doen. Kijk bijvoorbeeld bij www.ivn.nl en www.bijenstichting.nlVolg ook @defruitmotor op Instagram, we delen regelmatig tips.

Tip: IVN heeft een cursus over bijvriendelijk tuinonderhoud: ‘Laat jouw tuin zoemen’. Je kunt het cursusboek gratis downloaden. 

 

 

We delen onze activiteiten, foto's en filmpjes ook op onze social media kanalen. Praat en kijk je mee? 

            

Blijf op de hoogte. Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Ontvang updates over nieuwe producten, bijeenkomsten en nog veel meer. Jouw informatie wordt niet gedeeld met derden en je kunt je uitschrijven wanneer je maar wil.